BLOG | DE FREQUENTIE VAN 2019

 • Posted on
 • By Janosh
 • 12
BLOG | DE FREQUENTIE VAN 2019

Al een week hoor ik in mijn hoofd het woord ‘osmose’. Ik heb het opgezocht en veel wijzer werd ik er eerst niet van. Het is een wetenschappelijk begrip dat staat voor samensmelting of wederzijds vermengen van twee vloeistoffen, al voel ik er iets heel anders bij. Ik zie een soort hevige strijd tussen tegenpolen die niet met en ook niet zonder elkaar kunnen. Ze zijn perfect in balans, maar ze stoten elkaar ook af. Tot het moment dat de twee beseffen dat ze samen de magie hebben, als rood en blauw die zich vermengen tot prachtig paars. ‘The best of both worlds’, zal ik maar zeggen.

Nu dat ik de nieuwe code Osmose heb gemaakt, kan ik je beter uitleggen hoe dit werkt en waarom dit zo’n belangrijk thema wordt in 2019.

 

2018: het jaar van synergie

Eind 2018 voelde ik sterk het thema synergie opkomen. Het was een ingeving: de wereld gaat zich verenigen in hogere doelen. Als ik terugkijk op het jaar, is daar ook steeds meer blijk van. We zijn wereldwijd druk meer bezig met vraagstukken die veel ‘groter’ zijn dan de problemen van de ‘kleine Ik’. Denk aan duurzaamheid, gelijkwaardigheid en een mooi begrip als ‘inclusiviteit’. Steeds minder telt het succes van het individu; steeds méér telt de wereld die we nalaten aan toekomstige generaties. Men let op wat men koopt en consumeert; of het een keurmerk heeft en geen schade aan het milieu toebrengt. Men lijkt social media steeds meer te gaan gebruiken als kanaal voor het verspreiden van wijsheid en minder als forum of de catwalk. Het is een mooie ontwikkeling, die ik graag support, en ik voel me erg geroepen om in deze tijd mijn steentje bij te dragen met wat ik doe: mensen inspireren om hun volgende stap in bewustzijn te zetten.

 

Met het thema synergie trok ik in januari 2018 het land in. Ik heb in ruim 20 theaters en in nog een aantal bioscopen en zaaltjes presentaties gegeven. Vrijwel elke zaal zat vol en dat gaf me de bevestiging dat het thema leeft. Er is behoefte aan dit bewustzijn. De thema’s, de activaties, de teksten: ze raakten. Misschien mijzelf nog wel het meest. Elke keer dat ik weer op ‘START’ mocht drukken, zat ik weer te genieten. Het vrijuit kunnen praten over ‘Wij’ en het delen in liefde en harmonie - ik deed het al jaren, maar nog nooit met zoveel bezieling als nu.

 

Om het thema meer handen en voeten te geven, bedacht ik een workshop die antwoord moest geven op de vraag: hoe voelt synergie? En wat kun je ermee? Simpel gezegd is het kleur bekennen in het grotere geheel. Je geeft aan wat jij belangrijk vindt om na te streven - een duurzame wereld, een geweldloze maatschappij, etc. - en je vormt je houding en gedrag ernaar. Dat kan op heel veel manieren, van het scheiden van je afval tot het oprichten van een politieke beweging.

 

Een verandering

Aan het einde van 2018 voelde ik plots alles omslaan. Iets anders was vrijgekomen: een energie die ik niet had verwacht. Het voelt als de overtreffende trap van synergie, al klinkt dat een beetje vreemd natuurlijk. Maar goed, ik bedoel dan qua intensiteit. Het gevoel was vaag en omdat ik het nog niet kon pakken, belandde ik in niemandsland. Ik wist ineens niet meer waar ik naar onderweg was. Alles leek ineens moeizaam te gaan. De creativiteit werd minder. Ik keerde meer en meer naar binnen. Om me heen voelde ik allerlei frustraties en wat me vooral schokte was het nieuws dat vorige maand naar buiten kwam…

 

Zo’n 1 op de 5 mensen in Nederland zit thuis met een burn-out! Hallo zeg! Werk ik daarom zo hard aan persoonlijke inspiratie en vernieuwing? Ik was in shock. Hoe kan het dat we er kennelijk zó slecht aan toe zijn met z’n allen? Men spreekt zelfs over een nieuwe crisis, een burnout-epidemie die ons nu al jaarlijks zo’n 20 miljard euro kost! En zo ineens voelde ik dat ik me weer moest bezighouden met de absolute basis: hoe beheer ik mijn emoties? Hoe ga ik om met stress en faalangst? Geen grote vraagstukken meer. Geen grootse uitspraken over ons evolutionaire pad. Het gaat allemaal om stress verminderen, energie beheren, beter slapen, beter eten, met plezier door de dag heen komen. Ook in privé-sessies was hier behoefte aan.

 

Met het e-book Energetisch Fit heb ik een omschakeling gemaakt. Simpel en terug naar de basis, met de boodschap dat we meer bewust moeten zijn van onze energie en dagelijkse patronen. Meer stilte inbouwen. Meer reflectiemomenten. Meer nachtrust. Minder hoge verwachtingen. Het voelde goed om dit te doen en toch… ik begreep de verandering nog niet helemaal. Dit station waren we toch allang gepasseerd?

 

2019: het jaar van osmose

Nu aan het eind van 2018 valt er iets anders binnen. Ik hoor het woord ‘osmose’. Meteen wist ik dat het me iets te zeggen heeft. Wat ik zie is dat als twee uitersten elkaar weten te inspireren in waar hun kracht ligt en deze met elkaar vermengen, er iets totaal nieuws kan ontstaan. De uitdaging is om de onderlinge competitie los te laten, zodat oordelen wegvallen. Je creëert samen ‘the best of both worlds’, wat verder gaat dan een samenwerking. Het gaat verder dan synergie. Je deelt elkaars ruimte. Twee meningen worden één. Twee visies worden vermengd. Een derde frequentie voorziet beide tegenpolen in wat ze schijnen te missen. Er ontstaat een soort magie!

 

Hoe dat eruitziet? Zet een sierlijke danser en een bikkelharde bokser in één ruimte en je ontdekt het gauw genoeg. De twee zullen elkaar eerst afwijzen, willen terugvallen op hun kracht en gewoontes. Ze zullen de ander van die kracht en gewoontes willen overtuigen. Er zal weerstand komen, van beide kanten. De danser zal pleiten voor meer souplesse; de bokser zal willen aansturen op krachtige bewegingen. Pas als de tegenpolen zich realiseren dat ze niet samen zijn gebracht voor hun individuele vooruitgang maar voor de vermengen van hun werelden, ontstaat er iets nieuws. Iets wat verder niemand had kunnen bedenken. Een boks-dans. Een ritmische vechtstijl. Een choreo-duel. Geef het een naam. Ik noem het: magie!

 

Spiritainment - Osmose live in actie

Wil je weten hoe osmose voelt? Ik heb ‘t opgestart, zonder dat ik het wist. Op 21 december krijgt het z’n vorm. Het is iets waar ik vooraf nog geen naam voor had - ik ging puur op mijn gevoel af - totdat iemand anders mij het influisterde: spiritainment. In Amsterdam breng ik twee verschillende werelden samen, die in de kern elkaars tegenpolen zijn. Spiritualiteit aan de ene kant, waarin alles draait om de stilte, de verdieping, de innerlijke wereld. Aan de andere kant entertainment, waarbij het gaat om de show, de expressie en de buitenkant. Het zijn twee tegengestelde werelden, die in de loop van de avond zullen samensmelten, met magie als resultaat.

 

De wens die ik heb met deze bijzondere avond, is dat we gezamenlijk het jaar 2019 inluiden met een hernieuwde visie. Dat we spiritualiteit uit het verdomhoekje halen en het vermengen met de levendige kracht van entertainment. Aan allen die hun gevoelige kant willen ontdekken, meer diepgang in hun leven willen, meer willen weten wat ze écht willen en waarom ze hier zijn… als ook aan diegenen die moeite hebben om zichzelf te uiten, om hun gevoelige kant te laten zien, om hun spirituele aard te tonen of zich ervoor schamen, zeg ik: dit mag jij niet missen! Zorg dat je erbij bent. Samen zijn we het begin van iets nieuws.

 

Bekijk de nieuwe code Osmose vast hier. De activatie doen we live, op 21 december a.s.

 

Van hart tot hart,

Janosh

 

Comments

 1. Kim San Kim San

  Thank you Janosh, you greatly inspired me. I read your book about your process many years ago. I realized that as an artist, I wanted to create this kind of art that brings Consciousness. Actually turns out I recognized the path I am on now then. I now am a Flower of Life heArtist, in a Onederful creation together with Merkaia, the Essence of the Flower of Life. Thank you Janosh. I love us. Da Kim San

 2. bertien DB bertien DB

  osmose: ik zag ik een beeld voor me van geconcentreerde donkere spots/plekken in het lichaam die langzaamaan lichter van kleur worden.. de concentratie aan stoffen zal dan geleidelijk vervloeien naar de omgeving waardoor ze minder schadelijk zijn en er meer evenwicht ontstaat in het geheel. Het beeld sprak me erg aan.

 3. Greet Greet

  Voor mij is osmose niet alleen twee uitersten in de buitenwereld samenbrengen, maar ook de uitersten in onszelf. Bijvoorbeeld ons mannelijke en vrouwelijke deel allebei de ruimte geven en samen laten werken. Zo worden we empathische, liefdevolle, open en kwetsbare mensen die goed onze grenzen aan kunnen geven en vrijuit onze boodschap in de wereld kunnen zetten. Hoe zou dit de wereld veranderen?

 4. Truus Last Stevens Truus Last Stevens

  Lieve Janosh en medewerkers.
  Mooi zoals je op het vervolg van Synergie tot Osmose bent gekomen.
  Ik heb genoten van alle aktivaties in de Synergietijd.
  Fijn omdat morgen toch mee te mogen maken thuis.
  Nog fijner om 2 Januarie samen de afsluiting te mogen doen.
  Zeker ook voor degene die niet konden komen naar Amsterdam.
  HELAAS ik ook niet.Daarom

 5. Carmen Anadón Albiol Carmen Anadón Albiol

  Me gustaria participar en español o inglés.I. miss you Janosh. From heart to heart.

 6. Jeannette Jeannette

  Wauw wat een prachtige nieuwe activatie! Voelt als mijn huwelijk, volgend jaar 40 jaar oud! Zeer benieuwd! En wat een prachtig nieuw woord spiritainment! Dat komt vast in de dikke van Dale!!! :-)

 7. Marleen Marleen

  Hallo lieve Janosh,
  Het is mooi wat je schrijft. Ik herken in de osmose mijn eigen leven, mijn relatie met mijn man. Hij de nuchtere harde werker, de bokser, de aarde. Ik de spiritualiteit die voorheen zichzelf niet durfde te laten zien, de danseres, de hemel. In ons 25-jarig huwelijk zijn we echt naar elkaar toe mogen groeien. Precies zoals jij omschrijft. Voor mij voelt het als een proces van loslaten en in overgave gaan waarbij hemel en aarde samenkomen. Wat in feite al is gebeurd in de 2 jongens aan wie mijn man en ik het leven hebben mogen schenken.
  Dank je voor je woorden, ze hebben mij inzicht gegeven
  Lieve groet, Marleen

 8. Willy Willy

  Prachtig, heel erg mooi.
  Ik zie het samen gaan ook hierin. Het doet me wat hierna te kijken. Dank.

Leave a comment
* Your email address will not be published
Powered by Lightspeed