ALS MENS EN ZIEL VERBONDEN ZIJN...

 • Geplaatst op
 • Door Janosh
 • 26
ALS MENS EN ZIEL VERBONDEN ZIJN...

Afgelopen weken heb ik mogen ervaren hoe het is als mens en ziel verbonden worden. De laatste Janosh-presentatie droeg dit thema - ik heb ‘m in april driemaal gedeeld. De inspiratie kreeg ik van de laatste geometrische code Osmose, die ik niet goed kon plaatsen toen ik ‘m maakte. De code voelde nog te vaag voor mij. Dit had te maken met de overgang van Janosh naar inner.space (het nieuwe gedeelde project waar ik sinds twee jaar achter de schermen aan werk). De lancering is dichtbij. Héél dichtbij zelfs. Lange tijd zag ik het als een springplank. Als een afscheid. Een ‘bedankt en tot ziens’ aan iedereen die me heeft gevolgd.

Niets is minder waar...

Twee werelden samenbrengen

Osmose is iets uit de wetenschap. Het beschrijft een ingewikkeld proces van water vermengen, waarbij de concentratie van opgeloste stoffen wordt veranderd. Ik stel het me voor als een verfkwast die je in een glas water doopt. De hoge concentratie verf van de kwast wordt verdund in het water. Twee vloeibare stoffen creëren een nieuwe substantie: waterverf.

 

Wat heeft dit te maken met mens en ziel verbinden? En wat heb jij hieraan?

 

Het interessante is dat je pas weet wat je hieraan hebt als je het zelf ervaart. Dit kan ik niet voor je creëren. Ik kan je slechts inspireren met mijn verhaal. Ik kan proberen je uit te leggen hoe het voor mij voelt om mens en ziel samen te brengen. Hoe ik beide met elkaar laat dansen. Hoe ik mijn abstracte, oneindige binnenwereld laat overgaan in de complexe (soms harde) buitenwereld en andersom. Of anders gezegd: hoe het eruit ziet als ik het beste van beide werelden samen breng.

 

De dualiteit in ons

Er is een dualiteit in ons allen. Ergens in ons zit een kompas. Dit kompas geeft een koers aan, wat je kunt vertalen als je ‘roeping’, ‘missie’ of ‘gekozen pad’. Het is waar je je bed voor uitkomt, wat je gevoelsmatig hier op aarde te doen hebt. Het vervelende van dit kompas is dat het niet is afgestemd op de realiteit. Het vertelt je waar je naartoe moet, alleen houdt het geen rekening met alle complexe zijsporen en afslagen die er in het dagelijks leven zijn. Het is de ziel die de weg wijst. Zij laat je voelen waar je naar onderweg bent, maar ze vertelt je niet hoe je er moet komen.

 

Als we opgroeien en verschillende wegen verkennen, leren we beter te navigeren. We leren hoe we ons kompas moeten afstemmen op een wereld die draait om geld, orde, invloed en voorspelbaarheid. We leren de systemen kennen die we met elkaar in stand houden om voor onszelf en elkaar te kunnen zorgen. Ook leren we hoe we dezelfde systemen kunnen omzeilen om dichter bij ons succes te komen. Dit is de mens-kant die zich ontwikkelt.

 

Wat ik in mijn leven heb ervaren, is dat ik altijd sterk in één van beide werelden heb gestaan. Ik heb een periode gehad dat ik als mens heel goed voor mezelf zorgde. Ik had een mooi huis, een goede baan, een mooie auto voor de deur. Ik had een grote sociale kring en een netwerk vol met interessante mensen. Ik wist heel goed wat ik nodig had om een ‘goed leven’ te hebben en hoe ik mezelf kon onderscheiden om gezien te worden. Alles leek te kloppen, dacht ik...

 

Mijn ziel vertelde me wat anders: ik was van mijn pad afgeweken. Ik had een afslag genomen naar een plek waar ik niet hoorde te zijn. Mijn ziel wilde zich verbinden, anderen inspireren, iets waardevols naar de aarde brengen. Mijn ziel wilde weer contact maken met waarom ik hier ben. En dus liet ik alles achter me wat ik als mens had opgebouwd. Ik gaf me volledig over aan mijn passie, mijn missie en mijn ‘gidsen’. Ik startte een nieuw project, puur op basis van mijn gevoel, en als Janosh ging ik de wereld in.

 

Mijn ziel opofferen?!

De struggle die ik jarenlang heb moeten doorleven, is dat ik mijn mens-deel ergens heb achtergelaten. Ik ben zó opgegaan in mijn zielsmissie, heb meer dan 144 codes ontworpen en vele sessies en presentaties gegeven, dat ik vergat om te blijven navigeren in deze wereld. Ik heb gevechten geleverd. Ik ben tegen stromingen ingegaan. Ik heb van alles gedaan om mijn dierbare project, waarin ik alle ruimte heb gecreëerd om mijn hart te delen, te beschermen.

 

Toen ik voelde dat het het tijd werd om me weer meer met de wereld te verbinden, deed ik een verzoek aan het universum: ‘Breng mij de juiste mensen om mijn weg te vervolgen en dit werk een groter platform te geven.’ Mijn gebeden werden gehoord: het duurde niet lang voor ze op mijn pad kwamen. Maar hoewel ik blij was met de ontmoetingen, kreeg ik er gaandeweg moeite mee hoe mijn nieuwe partners aan mijn project begonnen te sleutelen. Ze leken door een hele andere bril te kijken: de bril van de mens.

 

Toen de eerste plannen op tafel kwamen om mijn project, waar ik ruim 15 jaar aan had gewerkt, te vernieuwen, ontstond er veel discussie. Weer kwam ik in dualiteit. Zoals het eruit zag, zou ik terugstappen in de aardse realiteit, met een veel ‘menselijker’ project, wat betekent: meer gericht op succes en op de heersende trends. Er werd gesproken over het verschil tussen Janosh en inner.space (een menselijke gedachte) en hoe we de twee van elkaar moesten ontkoppelen. Zo voelde ik mijn ziel uit het project weggetrokken worden en kwam ik in conflict. Ik werd wederom uitgedaagd om één deel van mezelf op te offeren, in dit geval mijn ziels-kant.

 

De juiste mix vinden

Nu dat je weet hoe ik de overgang persoonlijk beleef - mijn ziel is altijd eerlijk - moet je ook weten dat inner.space meer is dan een ‘nieuw jasje’. Het staat voor iets ‘groters’ dan ik. Het gaat over elkaar inspireren en optillen. Het is samengaan, samen dansen, samen creëren. Het is binnen- en buitenwereld. Het is mens en ziel. Het is mijn persoonlijke osmose.

 

Dit kwartje viel tijdens de laatste presentatie ‘Osmose: mens & ziel verbonden’. Ineens voelde ik ‘t. Ik zag het ‘waarom’ van inner.space. Het is een weg die ik uiteindelijk wel moest nemen, zodat ik mens en ziel kan samenbrengen. Maar het is geen einde. Janosh stopt niet! Mijn ziel reist verder, zij het in een ander voertuig, maar de energie die ik 15 jaar geleden heb opgestart blijft doorgaan. Het krijgt zelfs meer kanalen om nóg vrijer te kunnen stromen. Ik mag de wereld in, zonder te hoeven duwen en schoppen. Ik mag één worden en een zuiver puzzelstukje zijn van een groter geheel.

 

In de uitingen van inner.space zal je mijn proces herkennen. De look & feel is een vloeiend spectrum van verschillende kleuren (dit staat voor de werelden die in elkaar opgaan). Maar in dat spectrum zit ook een focuspunt, die koers houdt. En zo zijn er meer voorbeelden waarin je de overgang terugziet. Alles gaat over mens & ziel en over ‘het beste van beide werelden samenbrengen’. Ik zeg erbij: dit vormt een blijvende uitdaging. Het is niet een hokje dat je eenmalig af vinkt, want je moet scherp blijven op waar je gevoelsmatig zit. Te veel aan de ziels-kant is kiezen voor eenzaamheid. Te veel aan de mens-kant is jezelf verliezen in complexiteit. De truc is de juiste mix te vinden. Dan ontstaat er een machtig gevoel, dat ik bij gebrek aan de juiste woorden alleen maar kan omschrijven als je ‘persoonlijke hemel op aarde’.

 

Genieten van het ‘onderweg zijn’

Omdat osmose moeilijk uit te leggen is, wil ik afsluiten met een gedicht. De tekst deelde ik ook in de presentatie afgelopen weken. Eigenlijk zegt het niets nieuws. Het is slechts een bevestiging. En mocht je onderweg zijn naar jouw ultieme samensmelting van mens en ziel, dan geef ik je mee: niets is definitief. Niets is goed of fout. Focus niet op een uitkomst, maar geniet van het ‘onderweg zijn’. Tenslotte is dat het leukste van het proces!

 

Als je kunt laten zien wie je bent...

Als je durft te reageren op wat je voelt...

Als je dicht bij jezelf kunt blijven…

Als je buiten je gedachten kunt zijn...

Als je jezelf als uniek wezen kunt zien...

Als je de ander als gelijke kunt ervaren…

Dan ontstaat er iets dat niemand je kan leren.

Een bewustzijn dat je enkel kunt ervaren.

Binnen- en buitenwereld worden één.

Het innerlijk wordt weerspiegeld in de realiteit.

Je begrijpt het waarom van je verleden.

Je begrijpt het waarom van je bestaan.

Je komt thuis in jezelf.

Je voelt de liefde stromen.

De ziel wil zich verbinden.

De mens wil zichzelf belonen.

Want het was dapper van je, bijzondere Jij, om hier op aarde te willen komen.

 

Van hart tot hart,

Janosh

 

PS.

Janosh Art. Een project dat ik met hart en ziel heb mogen leiden, maar wat ik niet langer alleen meer kan. De wereld verandert; een nieuwe generatie staat op. Zij die de toekomst hebben, staan voor een uitdaging. Ze hebben alles om onze gezamenlijke koers bij te stellen, maar niet de rust om te voelen waarheen. Ik zie het als mijn taak om ook hen iets aan te reiken, ook al zal ik dat niet doen met mijn eigen naam. Gelukkig is het mij nooit te doen geweest om de eer of om de faam. De weg die voor me ligt, zit vol nieuwe uitdagingen - een weg die ik niet langer vrees. Ik nodig je uit om met mij mee te reizen, naar een ‘grotere wereld’ genaamd: inner.space.

 

Met dank aan mijn ‘fellows’.

 

Reacties

 1. Anuschka Anuschka

  Lieve Janosh, mooi mens, dank je wel voor al het moois dat je voortdurend de wereld inbrengt en de inspiratie die je ook mij hebt gegeven. Ik wens je een heerlijk vervolg van je reis en hoop dat de wegen van onze persoonlijke reizen elkaar blijven kruisen. Hartegroet <3

 2. Rietje Djarkasi Rietje Djarkasi

  Lief mens, wat ben ik blij dat ik een stukje van mijn leven mee mocht lopen met jou. Je hebt zoveel moois gebracht in deze roerige wereld. Ik dank jou dan ook vanuit mijn hart en wens je heel veel geluk.
  Warme knuffel

 3. Ellen Hendrix Ellen Hendrix

  Wat begon met de prachtige codes op de kaarten, de presentaties, de online scholingen gaat verder ... Maar wat heb ik er veel aan gehad. Een pionier .... Dank voor je inspiratie, de herkenning en de nieuwe uitdagingen .... blijf je volgen ..... Dank voor je ZIJN. Van hart tot hart .... We are all ONE ....

 4. Petra Petra

  Dank Janosh, voor al je mooie werk! Ik heb er heel veel aan gehad. En ook zo mooi om te zien dat je elke x weer je gevoel volgt en die volgende stap neemt! Het gaat je goed!

 5. Anna Anna

  Heel veel dank voor het laten zien en voelen wie jij bent. JIJ ongelooflijk mooi zielemens. Xxxx

 6. Anne-Marie Harzing Anne-Marie Harzing

  Dank je voor het delen. Ik wens jou/jullie heel veel Licht ,Kracht en Liefde toe op je Levensweg.

 7. Annie Annie

  Dank je voor het delen. Super van je om de weg te gaan en dat wij je kunnen blijven volgen.

 8. Eliena Eliena

  Dank je wel voor wie je bent,voor wie jij probeerde te zijn,voor wie nog zult zijn in de toekomst voor wie je was en wie je bent gworden of nog gaat worden voor wie je nog kan worden,wil worden..warme reiki groet

 9. Nienke Nienke

  Bedankt voor je delen! Ik voel met je mee! Een heel wonderlijke nieuwe deur gaat open! Met nieuwe bijzondere ervaringen en bijzondere ontmoetingen en uitdagende avonturen

 10. Lutgart Lutgart

  WOW... Blij dat ik in Oostende weer zulke inzichten kreeg... Blij en ook trots om jou en Benjamin te mogen ontmoeten!! Zovéél geleerd en jouw evolutie mee mogen be-Léven!! Blijkbaar had ik steeds dat "aspirientje" nodig van jouw, die push om dieper te duiken... Steeds weer kon ik in verbinding van Hart tot Hart, Ziel tot Ziel opgetild worden tot een Hoger Level!! Dank vanuit mijn Hart!! Zaterdag voelde het als een Nieuw Begin!! Eigenlijk niet in woorden te vatten!!! THANKS!!! Tot de volgende!! Ontmoeten, Niets Moet maar alles Mag... kan!! Ooit ga ik mee naar de Sjamanen in Siberië!! Dank daarvoor!! Lutgart, Jetule

 11. Marie Therese Marie Therese

  Zo op gewacht en in mee gegroeid. Dit is duidelijk datgene wat de volgende generatie nodig heeft.

 12. Dimphy Clements Dimphy Clements

  Ik voel me verbonden met je mooie woorden.
  Een proces wat voor ieder van ons geldt en wat we allemaal te gaan hebben.
  Tevens fijn te lezen dat er meer mensen met dit proces bezig zijn !
  Heel veel succes toegewenst met alle nieuwe inzichten die je wilt delen.
  Hartelijk dank hiervoor.

 13. Marja Marja

  Dank je wel voor dit delen ... zo herkenbaar en vaak nog zo nieuw en ook zo vertrouwd ... een liefdevolle groet.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Powered by Lightspeed