IN VERTROUWEN LAAT IK LOS

  • Geplaatst op
  • Door Janosh
  • 0
IN VERTROUWEN LAAT IK LOS

IN VERTROUWEN LAAT IK LOS. HET AVONTUUR MAG BEGINNEN. Er hangt iets in de lucht, dat te maken heeft met oer-vertrouwen. Misschien voel je dit ook: dat je wordt uitgedaagd om je vleugels uit te slaan. Het kan zijn dat je grote beslissingen uitstelt. Of dat je verzaakt om de dingen te doen waarvan je weet dat ze moeten gebeuren. En dan bedoel ik niet de afwas of de administratie. Ik bedoel de groeimogelijkheden die je niet pakt. De kansen die je telkens aan je voorbij laat gaan. En als je (net als ik) graag de diepte ingaat, zul je ontdekken dat er maar één simpele reden is waarom je niet aan het grote avontuur begint…

De fellowship

Komende maand sluit ik voor mezelf een tijdperk af. In Hoofddorp en Utrecht geef ik mijn allerlaatste presentaties (er zijn nog tickets verkrijgbaar). Daarna is het over en zet ik mijn werk voort als onderdeel van een groter project: inner.space. Dit is een samenwerking tussen een aantal creatieve wereldverbeteraars – we noemen onszelf de ‘fellowship’ – om op het grote toneel mensen terug te brengen bij hun ware Zelf. En dan vooral dáár waar men het ’t meest nodig heeft, wat betekent dat ik me onder andere ga begeven op de domeinen van de business- en entertainmentindustrie. Denk aan beurzen, festivals, concerten, etc. Het is een spannende overgang, waar ik me al een tijdje op verheug, maar waarin ik ook sterk wordt uitgedaagd in vertrouwen.

 

Om je een voorbeeld te geven: jarenlang deed ik alle design helemaal zelf. Elk plaatje op mijn website. Elke post op mijn Facebook-pagina. Zelfs de naamkaartjes voor het team als we een presentatie gaven, bedacht ik helemaal zelf. Ik vond dat heerlijk: lekker knippen en plakken op mijn beeldscherm. De drukker bellen en een week later trots mijn bestelling in ontvangst nemen. Met inner.space is dat een heel ander verhaal. Ik heb nu te maken met een team designers dat elke kleur en lettertype tot in detail kloppend maakt. Het is aan mij om de eerste schets te maken, daarna gaat het door een uiterst krachtige en geoliede machine. Wat eruit komt, is magisch en ziet er fantastisch uit! Maar de weg ernaartoe valt me soms zwaar.

 

Het loslaten, het overdragen, het vertrouwen op een goede uitkomst… voor mijn gevoel is het alsof ik momenteel alles uit handen geef. Dit is het onvermijdelijke dilemma waar elke gepassioneerde creator mee te maken krijgt als ie wilt groeien. Dan komen er mensen bij. Mensen met een eigen werkmethode. Mensen met een eigen mening. Vraag het maar aan elke ondernemer die uit zijn jasje groeit: de moeilijkheid zit in loslaten en leren vertrouwen op anderen.

 

Je kindje loslaten

Ineens moet ik denken aan wat mijn schoonvader altijd tegen me zei: er komt voor iedereen een tijd dat je moet besluiten of je een tafellaken wordt of voor altijd een servetje blijft. Daar tussenin ga je het niet redden. Hij heeft gelijk. Wil je het grote publiek iets aanreiken, dan moet je groot durven denken! Maar wat nog veel belangrijker is, is dat je heel goed contact blijft houden met je ware Ik. Je moet heel goed weten wat je wel en niet wilt. Dit is de blauwdruk van jouw bestaan. De reden waarom je hier bent gekomen.

 

Vervolgens waag je de sprong. Er is geen voorzichtig proberen. Er is geen stappenplan. Het is gewoon de keuze maken om ervoor te gaan, met alle risico’s van dien. Dit is wat ik afgelopen zomer heb gedaan. Ik heb al mijn vertrouwen in inner.space gelegd. Alle dingen die ik eerst zelf en alleen deed, worden nu opgepakt door een collectief. Mijn kindje is nog steeds mijn kindje, maar wordt nu voorbereid voor z’n eerste schooldag. Zo voelt het. En om eerlijk te zijn, vind ik dat stiekem doodeng! Ik heb hier zin in en ontzettend naartoe geleefd, maar toch: het blijft een spannend proces.

 

Vertrouwen op je blauwdruk

Wat ik leer van deze ontwikkeling, is dat er maar één simpele reden is waarom je het echte avontuur uitstelt. Of je nu aan de vooravond staat van iets heel groots of niet, maakt niet uit. Op alle niveaus zijn we vaak geneigd niet te springen, onze ware kracht niet te pakken… uit angst om te falen. En de enige sleutel om dit te doorbreken is: vertrouwen op je blauwdruk. Durf te vertrouwen op het idee dat je geluk niet aan de goktafel wordt beslist, maar dat er een plan is. Een plan dat jij hebt gekozen voordat je naar de aarde kwam. Dit plan is niet zichtbaar, alleen voelbaar. Het is er als je kriebels voelt in je lichaam; als je danst en stuitert van geluk. Het plan openbaart zich aan jou, alleen als je durft te vertrouwen op je hart. Dan zie je het wonder dat zich ontvouwt, waarvan je eigenlijk altijd al wist dat het ooit plaats zou vinden.

 

Eigenwijs als ik ben, heb ik om deze reden nog een workshop onder eigen naam bedacht. Het is speciaal voor mezelf en voor iedereen die in hetzelfde proces zit als ik, om op een dieper level contact met je blauwdruk te maken. Ik noem het Blueprinting. Een dag vol energie en creativiteit om het plan in je DNA naar buiten te brengen. Het is een ander soort workshop dan je van mij gewend bent, maar het gaat minstens zo diep. En het mooiste is: je mag lekker helemaal zelf aan de slag! Kijk hier voor meer informatie

 

Een laatste tip voor als je worstelt met vertrouwen: wees in alle gevallen geduldig met jezelf. Ik weet hoe het is om overhaast beslissingen te nemen waar je achteraf spijt van krijgt. Laat je dan ook niet te veel leiden door je omgeving. Oer-vertrouwen groeit van binnenuit, niet van buitenaf. Het gevoel dat je aan een avontuur begint, mag eng zijn, maar moet je ook enthousiast maken. Heb je dat enthousiasme niet, ga dan terug naar jezelf. Terug naar de diepere kernvraag: waarom ben ik hier? En als die vraag te moeilijk voor je is om te beantwoorden, stel je besluit dan eens een weekje uit. Haal de druk ervan af. Als je na een week nog steeds geen verandering voelt, kun je er van uitgaan dat het jouw route niet is. Ook dat is een beslissing. Ook dat vraagt om oer-vertrouwen!

 

Van hart tot hart,

Janosh

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Powered by Lightspeed